Etiquetes

diumenge, 19 de setembre de 2010

la pel.licula lope
Una gran obra la que he vist al cinema aquest cap de setmana. M'agrada gaudir dels grans poetes catalans, però no seria just eludir els grans poetes castellans, aquest film que serà segur un gran candidat per als premis Goya, LOPE, és digne de menció.
la pel.licula, això sí, no és estrictament real. La poesia de Lope de Vega

Un soneto me manda hacer Violante,

Un soneto me manda hacer Violante,
que en mi vida me he visto en tal aprieto;
catorce versos dicen que es soneto:
burla burlando van los tres delante.

Yo pensé que no hallara consonante
y estoy a la mitad de otro cuarteto;
mas si me veo en el primer terceto
no hay cosa en los cuartetos que me espante.

Por el primer terceto voy entrando
y parece que entré con pie derecho,
pues fin con este verso le voy dando.

Ya estoy en el segundo, y aún sospecho
que voy los trece versos acabando;
contad si son catorce, y está hecho.

En la pel.lícula es veu com el protagonista idea el sonet en cinc segons i el presenta al nombrós públic de la festa rebel.lant la seva rapidesa mental i rebent les ovacions corresponents, fent de la poesia un teatre, per cert, l'altra especialitat de Lope de Vega.

En realitat, no va ser en bé així o no està documentat que fos així, "el soneto a Violante" va ser part d'una comedia de Lope estrenada al 1617 que es deia "La niña de plata" però suposo que per als guionistes els hi va anar bé fer volar una mica la imaginació..En aquest com en altres temes..

La pel.lícula m'agrada perquè tracta de l'amor. L'amor interessat "Elena de Osorio", i l'amor pur, ple de tendresa amb aire maternal cap a la dona "Isabel de Urbina". Està clar que l'amor pur és el millor, però a vegades viure l'amor prohibit, malvat i secret, i el patir desengany és necessari per a després rebre i gaudir de l'amor pur i complet. En fi la pel.lícula mostra que en 500 anys la naturalesa humana no era gaire diferent. Us recomano el film.