Etiquetes

dijous, 2 de setembre de 2010

Cossos i ànimesAquest llibre, escrit per l’humanista Maxence Van der Meersch és una extraordinària instantània del sistema sanitari francés de principis del segle XX. Relata les vicissituds de la família Doutreval pilar de la societat burgesa francesa amb mola influència i relació amb els eminents metges del moment. El jurament hipocràtic existia, però també existia la misèria de les classes més desfavorides, el gran abisme entre les diferents classes socials i la lluita de doble cara per assolir la excel·lència político-moral de la classe alta, mitjançant matrimonis concertats, suborns i manipulacions polítiques, la honestedat era una excepció dins l’època que confirmava la regla dels rics de mena.
Aquest llibre, sobretot al caure a les nostres mans avui en dia, despunta una crítica social sobre les classes dirigents encara vigent avui en dia. Tracta aspectes tan actuals com la importància de la dieta i l’entorn saludable com a la gran arma de curació de malalties i posa en dubte la medicina invasiva i biologicista davant la paraula que més empra la Organització Mundial de la Salut, LA PREVENCIÓ. Tractar els problemes locals com a fenòmens globals e instaurar un canvi de pensament en la població lluitant i  usant la didàctica per al  poble ignorant és el pa diari de l’ heroi de la novel·la Michel Doutreval, metge de vocació.
Un personatge tan creïble que recorda els que realment van existir i van deixar empremta, el dr. Bach per exemple, pare de la homeopatia o Florence Nightingale gran mare de la infermeria com a professió reconeguda e institucionalitzada.
Som encara a una part molt petita del camí, parlant en termes filosofico-socials de la humanitat, però amb aquest llibre, endinsant-me en el que passava 60 anys enrere, em sento orgullosa de ser filla del segle XXI i que malalties com la diftèria, la verola o la tuberculosis s’hagin eradicat de bona part del planeta.