Etiquetes

dimecres, 27 de gener de 2010

la dansa d'en matisse


Quina meravella! La primera imatge que poso al blog és la dansa, d'en Henri Matisse..Fou concebuda pels volts de 1917, aproximadament durant la època que va fer més viatges, entre els cuals destaca el seu viatge a Haití. Fou amb el haitians, on Matisse es va inspirar per a fer la dansa??

Avui en dia es parla molt del poble haitià, de la seva senzillesa, dignitat i humanitat. Malgrat les trifulgues plenes de misèria que viuen en aquests moments i que han viscut, de manera no tan espectacular, durant molts anys, són habitants d'un país que viuen amb senzillesa i senten una solidaritat per el veí que és encomiable i molt comú a les classes més humils.

En la dansa, i ací m'aventuro a fer la meva interpretació personal del quadre, es veu una comunió d'homes nuus, desproveïts de cap ornament superficial, cap màscara els embolcalla, tan sols unes línies de contorn senzill els separen els uns dels altres, i dansen en comunió sota un cel blau serè. Poca cosa hi ha en el quadre més que tres colors, volent dir, crec jo, que tampoc es necessita tanta guirnalda buida per a gaudir d'activitat amb altres éssers. Avui dia el poble haitià precisa aigua i menjar, són les demandes més urgents i bàsiques. I es demostra avui dia que les persones som humanitàries, la nostra vessant bondadosa s'està bolcant en l'ajuda. Tant de bo sempre balléssim aquesta sardana que ens il.lustra La dansa.

Jo sempre penso que una cosa dolenta té una part bona, sempre. A vegades costa de veure o has d'esperar uns quants anys per adonar-te'n..llavors apareix la paradoxa de la qüestió. Mentrestant us deixo aquí una bonica engruna d'en Henri Emile Benoit Matisse:

«Somio amb un art d'equilibri, de tranquil.litat, sense tema que inquieti o preocupi, alguna cosa així com un lenitiu, un calmant cerebral semblant a un bon sofà».

Seria també útil portar quadres d'en Matisse a Haití. Si més no, el seu esperit.