Etiquetes

dimarts, 5 de gener de 2010

falcons a l'aeroport del Prat

Avui m'he assabentat d'una cosa ben curiosa que la majoria de gent no sap. La ubicació de l'aeroport del Prat és un tema de controvèrsia per alguns, han denunciat molts ecologistes que es troba massa a prop del parc natural Agrari del Baix Llobregat on hi reposen moltes aus migratòries d'espècie protegida.
Aquest post no és per a buscar culpables doncs la història de l'aeroport data del 1916 i els responsables de la ubicació ja no són entre nosaltres. Però no obstant sí que s'hauria de demanar responsabilitats polítiques a l'ultratge a la natura que representa mantenir l'aeroport en l'actual emplaçament.
S'ha demostrat que en aeroports amb trànsit d'aus de característiques similars han ocorreggut accidents a causa del vol d'aquests animals. Es veu que un animal d'aquests pot ficar-se a dins d'una turbina de l'avió i així provocar una fallida dels motors amb el conseqüent risc d'accident.
Llavors suposo que els tècnics de l'aeroport van optar per la solució més econòmica més viable, que no passa per adaptar les turbines dels motors per evitar aquest tipus d'accidents ,no. Canviar tants avions seria massa costós.
La solució és la mateixa que per evitar la superpoblació de coloms a la ciutat de Barcelona: els falcons.
Falcons domesticats que es dediquen a matar al vol a coloms, ocells comuns i ocells d'espècie protegida que volin per allí. A una zona de l'aeroport hi ha un corredor ple de falcons domesticats a punt per desembrollar el cel d'algun que altre grup d'aus. A més a més tècnics de l'aeroport visiten el Parc Natural pròxim per espantar i fer escampar el vol de les espècies d'ocells que puguin causar risc d'accidents als avions.
Després de tota la parafernàlia de cuidar els paratges naturals i la cura de la biodiversitat i l'alerta per el canvi climàtic que ens venen tots els polítics. Van ser els mateixos polítics que quan es va gastar aquell potossí de diners per a fer la nova terminal de l'aeroport van obviar el tema dels ocells, i no en va sortir cap referència clara als mitjans de comunicació.
Alguns ens direm...però què passa per un o dos ocells protegits que puguin morir al mes? Doncs passa que l'home conserva un espai de naturalesa per aquests tipus d'au que representa una trampa ideal per a dos ocells al mes, que en són 24 a l'any. I al cap de 10 anys 240 espècies en perill d'extinció menys.
Solem dir que són els altres països els que es carreguen la biodiversitat, altres els que maten rinoceronts per el marfil, o balenes i delfins per la seva carn. Però ací matem ocells per a no fer el ridícul, per no dir ens hem equivocat i hem de canviar de lloc l'aeroport, no sé quina cosa és pitjor.

1 comentari:

flapi ha dit...

Bé ací ho veureu millor...
http://www.tv3.cat/videos/184504813/Lofici-de-falconer-i-perdre-maletes#

El que aquí no especifica és la mitjana de dues espècies protegides al mes que morn en mans dels falcons.