Etiquetes

dilluns, 28 de desembre de 2009

second post!!!

Bé, el títol del post és en anglès per a demostrar el caràcter políglota del blog. Bé,good,bien,bon proseguim.
El tema de parlar avui és el de les obres. Perquè existeixen les obres?? Bé en principi la paraula obra és sinònim de tasca o projecte, quan parlem de bones obres no parlem precisament de l'Ave sinò per exemple, del que faria un vailet amb una ancianeta que no pot creuar el carrer sola.
De fet, quan em refereixo a obres no vull dir reformes, sinò OBRES en majúscules. No allò que volem fer tots com canviar el lavabo o la cuina per a fer-ne un model més Ikea, no. Aquelles proeses que per mi són les úniques que es mereixen el títol de grans obres.
Passant per el passeig de Sant Joan de Barcelona, al capdavall de tot veiem l'Arc de Triomf. Del 1888!!En aquella època l'arc va ser per a promocionar l'Exposició Universal de Barcelona, i els promotors van rebutjar la proposta del francés Effiel que no va poder culminar la seva torre a Catalunya sinò a París.
Aquella Exposició va ser un gran fenòmen dins la Barcelona del segle XIX, es varen construir varis edificis i la preponderància de Barcelona dins el marc europeu va augmentar considerablement. Valentí Almirall, un famòs intel.lectual e idealista polític català, liderava un moviment republicà en contra de l'exposició.Sempre hi ha la cara i la creu en tot, la cara i la creu de l'Exposició.. la cara: més ingressos i desenvolupament per a Barcelona, la creu: augment de la inflació.
Tot i així, passats dos segles el monument perdura. S'alça al cel com a referent barceloní del parc de la Ciutadella, del passeig de Sant Joan, i tots els monopatins i bicicletes han de fer un giravolt al passar davant la majestuositat de l'arc.
També podem parlar de la Pedrera, tant criticada en la seva època i avui icona mundial del modernisme.
I amb aquesta línea d'analogies què podriem dir de la torre Agbar?? Al principi tothom en feia mofa i ara s'en fa menys. Potser el fòrum d'aquí una anys serà un monument mundial...Això ja és més difícil, per no dir impossible.
Les Grans Obres, en definitiva són aquelles que ens deixen eclipsats com la torre Effiel, les que ens deixen omnibulats com el Coliseum o aquelles que simplement ens marquen la vida.
PD: El vailet li intenta cobrar peatge a la velleta per creuar la vorera, vol fer una obra lucrativa per a la seva butxaca.Però l'anciana li endinya un cop de peu i fa una GRAN OBRA: li marca la vida al minyó.